Växtprotein är en trend

som går stadigt uppåt

 

 

De senaste åren har den ekologiska trenden exploderat på allvar. Allt fler vill äta ren mat, och gärna lokalproducerat.
Det märks hos de producenter i Egentliga Finland som odlar växtproteiner, bland annat hampa, bondbönor och quinoa.
– Bondbönorna innehåller massor av protein och jag hoppas att de kan bli ett alternativ till kött. Om vi får köttkonsumtionen att minska och konsumtionen av växtproteiner att öka har vi uppnått en bra balans, säger Juha-Pekka Aikola.
Sedan ett år tillbaka odlar han bondbönor i S:t Karins.

 

Ville Virtanen driver företaget Hamppufarmi i S:t Mårtens. Vid sidan av det traditionella jordbruket odlas hampa sedan ett par år tillbaka.
Bland produkterna finns hampfrön, hampfröolja, krossad hampa och hampchoklad.
– Hampa innehåller många nyttiga ämnen som proteiner, fibrer och alla omega-fetter. Det är en superprodukt, säger Virtanen.
Hampoljan kan man till exempel använda i soppor, sallader eller också ringla den över en glassportion.

 

För Anna Rauhansuu, som driver företaget Myssyfarmi i Kyrö i Pöytis, är malda torkade ärter en av de mest efterfrågade produkterna.
– Det är en produkt som vi själv utvecklat. Den passar i till exempel falafel eller grönsaksbiffar, säger Rauhansuu.
Hon tror att trenden med lokalproducerad mat beror på att fler vill veta vad de äter.
– Folk är mer intresserade av matens bakgrund, var den odlats och vad den innehåller. Allt fler är beredda att betala lite mer för kvalitet.

 

Quinoa är ett annat växtprotein som blir allt vanligare. Juha Raininko, som odlar quinoa i Yliskulma i Lundo, säger att quinoa har många egenskaper som är bra för hälsan.
– Quinoa förbättrar blodcirkulationen, det är jag själv ett bra exempel på. Jag tror att den stigande populariteten beror på att folk blir allt mer medvetna om vad de äter. Allt fler tänker mer på sin hälsa och att må bra.

 

Förra veckan var samtliga producenter på plats i Café Arken för att presentera sina produkter för kökspersonal från Åbo Akademis Kårkaféer.
Klaus Thiel, kökschef vid Café Kåren, känner bra till trenden med ekologiska produkter, bland annat växtproteinerna.
– Det är en trend som kunderna ofta frågar efter, säger han.
Pette Harne, blivande kökschef vid Café Kåren, säger att hon fick mycket ny information under dagen, speciellt om bondbönorna.

 

Varför tror ni att växtproteiner blivit så trendigt?
– Studerande har koll på trender och de vill gärna ha alternativ. De är inte rädda för att testa något nytt, säger Harne.
Är växtproteiner något som ni kan tänka er att börja erbjuda kunderna?
– Absolut, så länge priset är hållbart. Priset kan ju begränsa lite, eftersom vi har studentpriser för de studerande. Men om det hålls inom budgeten så varför inte, säger Thiel.

 

Pette Harne (t.v.) och Klaus Thiel jobbar vid Café Kåren. De kan mycket väl tänka sig att använda växtproteiner i matlagningen.

Pette Harne (t.v.) och Klaus Thiel jobbar vid Café Kåren. De kan mycket väl tänka sig att använda växtproteiner i matlagningen.

 

Växtproteiner är nu lättare att få tag på

 

Åbo universitet har under de senaste två åren varit involverat i ett projekt som går ut på att lyfta fram växtproteiner och lokala producenter som odlar sådana.
Projektet utfördes av Brahea-centret vid universitetet och många lokala producenter deltog.
Ett mål är att öka intresset för växtproteiner bland allmänheten. Det görs bland annat genom ett litet recepthäfte som publicerats och som innehåller recept på bland annat äppel- och linsemlor, bondbönsbiffar, hampapestopasta och hampahavrekex.
Som en följd av projektet kan man nu dessutom hitta lokalt odlade växtproteiner i vanliga mataffärer och i storkök.
– Projektet avslutades i mars, men jag hoppas på en fortsättning i någon form, säger projektkoordinatorn Sanna Vähämiko.
Studerande vid Åbo Akademi var en av målgrupperna i projektet.
– ÅA-studerande är intresserade av att prova på nya saker och de känner till trenden med lokalproducerad mat, säger Vähämiko.

 

Hampa i olika former. Närmast kameran hampafrön, som kan användas i till exempel bröd, sallader och biffar.

Hampa i olika former. Närmast kameran hampafrön, som kan användas i till exempel bröd, sallader och biffar.

http://www.abounderrattelser.fi/news/2015/04/vaxtprotein-ar-en-trend-som-gar-stadigt-uppat.html

Aktuellt

02.12.2018
Ändrade
öppethållningstider
kring jul & nyår
25.11.2018
Kårkaféernas hemsida
nu även på finska
01.10.2018
Ny specialkaffemaskin till
Gado
03.09.2018
Late lunch igen i Gado!
17.08.2018
Street Festival Vol.4 - 06.09.
16.05.2018
Sommaröppet-
hållningstider 2018
02.05.2018
Morsdagslunch på Kåren
13.05.2018
09.01.2018
Vi sänkte priset
på stora Gado Bowlen!

Tjänster

Vår strävan är att våra kunder ska få
betjäning på deras eget språk, samtidigt som de kan avnjuta våra högklassiga
produkter till det lägsta möjliga priset. Vi erbjuder våra kunder näringsrika
luncher, morgon- och mellanmål samt
ett brett sortiment av rättvisemärkta
kaffe- och tesorter. Utöver det erbjuder vi även catering för konferenser, fester
och middagar av olika slag. Vi har god
kännedomom råvaru- och närings-
innehållet i vårt sortiment och svarar
gärna på frågor om det.

Vi hämtar inspiration från när och
fjärran. Vi erbjuder produkter som
lämpar sig för veganer, vegetarianer,
laktos- och glutenintoleranta samt
försöker även tillmötesgå personer med andra allergier och specialdieter.

Vi vill vara en höjdpunkt på din dag och hoppas på att få betjäna dig och dina
vänner en lång tid framöver.
Hjärtligt välkommen till Kårkaféerna!



Vi förbehåller oss rätten att vid behov
göra ändringar i lunchmenyn.